Personeels-, relatie en netwerkreizen, incentives, sportieve, culinaire en culturele teambuildingsreizen, lezersreizen en evenementen, in binnen- en buitenland

Werkkostenregeling (WKR)

De Werkkostenregeling (WKR) en enkele tips voor uw personeelsreis, jubileum(reis), relatiereis, bedrijfsuitje of evenement.

Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) voor alle werkgevers verplicht. Kort samengevat komt het er op neer dat vrijwel alle verstrekkingen en vergoedingen tot het loon gerekend moeten worden. Binnen deze regeling kunt u maximaal 1,2% van de totale bruto loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers (de ‘vrije ruimte’). De WKR lijkt hiermee dus ook af te rekenen met ‘plezierige’ zaken, zoals een personeelsreis, jubileum(reis), relatiereis, bedrijfsuitje of evenement. Het wordt afwegen hoe u dit binnen de vrije ruimte gaat inpassen. Hiervoor zijn echter voldoende mogelijkheden. Hieronder hebben wij enkele tips voor u op een rij gezet die ervoor zorgen dat uw personeelsreis, jubileum, relatiereis, bedrijfsuitje of evenement vanuit fiscaal oogpunt in uw voordeel werkt. Indien u door Surprising Holland een arrangement laat samenstellen, dan adviseren wij u hier uiteraard graag over.

Tip 1: Inzetten personeelsvereniging

Overweeg het inzetten van een/uw personeelsvereniging. Of richt een personeelsvereniging op via de notaris, stel een bestuur op en laat zowel het bedrijf als uw medewerkers een bijdrage hierin storten. De bijdrage door de werkgever aan de personeelsvereniging behoort tot het loon en is dus belast. De kosten van een personeelsreis, jubileum, relatiereis, bedrijfsuitje of evenement betaald uit de verenigingskas vallen buiten de WKR.

Tip 2: Zakelijk karakter & bedrijfsvoering

Vergoedingen of verstrekkingen voor het onderhouden en verbeteren van kennis en vaardigheden voor uw werk zijn onbelast. Dit geldt ook voor een georganiseerde reis of uitje in het kader van de bedrijfsvoering. Hieronder vallen trainingen, cursussen en congressen, maar ook teambuilding, studie, coaching- en kennismakingssessies.

Tip 3: Locatie

Uw personeelsuitje, jubileum, bedrijfsuitje of evenement wordt grotendeels vrijgesteld als het volledig op de werkplek, dus in het eigen bedrijfspand of -terrein plaatsvindt. Dit wil nog niet zeggen dat het niet op een externe locatie gehouden kan worden. Integendeel zelfs. Ook hierbij geldt dat er mogelijkheden zijn als de bijeenkomst een deels zakelijke karakter heeft of plaatsvindt in het kader van de bedrijfsvoering . De kosten voor vervoer, maaltijden, consumpties en overnachtingen vallen dan buiten de WKR.

Tip 4: Onderbouwen en bewijzen

De belastinginspecteur kan mogelijk een controle uitvoeren. Wij adviseren u daarom ter onderbouwing een kopie van het originele programma bij uw administratie te bewaren zodat u het zakelijke karakter kunt aantonen en daarmee aftrek afdwingen. Van Surprising Holland krijgt u altijd een volledig uitgewerkt programma/draaiboek van het arrangement. Bewaart u deze dus goed.

Surprising Holland WKR proof

Wij hebben ruime ervaring in het samenstellen van programma’s waarbij we zakelijke elementen verwerken en combineren zonder dat het ‘feestelijke’ karakter van uw personeelsreis, jubileum(reis), relatiereis, bedrijfsuitje of evenement verdwijnt. Dit programma maken we in overleg met u. Het programma is dan voor het zakelijke deel of het deel dat plaatsvindt in het kader van de bedrijfsvoering aftrekbaar. Dit geldt ook voor eventuele lunches, diners, consumpties, vervoer en overnachtingen.
U ontvangt van ons een gesplitste factuur; voor het zakelijke deel en het (eventuele) niet zakelijke (‘feestelijke’) deel. Bij een programma waarbij het zakelijk karakter overheerst en het feestelijk karakter niet meer dan bijkomstig is, hoeven de totale kosten niet gesplitst te worden.

Kortom, er zijn genoeg uitzonderingen die ruimte laten voor mogelijkheden. Wij informeren u hier graag vrijblijvend over.
Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer (0592) 33 11 29.

U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud van dit artikel.
Bespreek de situatie ook met uw eigen accountant/belastingadviseur.